U2

Irland är känd för sin musik. På i stort sett varje pub du går in på spelas det livemusik. På flertalet stället är det inte ett förbokat band som spelar utan det är människor som kommer dit med sina instrument och spelar tillsammans. Med sin rika musiktradition är det kanske inte så konstigt att ett av världens största rockband kommer från Irland?

U2 bildades i Dublin år 1976. De bildades genom att Larry Mullen Jr hade satt upp en annons på skolans anslagstavla att han letade efter medlemmar till ett band. Bandet hette till en början Feedback, sedan bytte de namn till The Hype. De kämpade på i ett antal år med livespelningar och byggde upp en trogen skara fans. År 1979 bytte de så namn till U2. När Paul McGuinness blev deras manager och började boka större spelningar så spred sig ryktet om bandet och deras popularitet växte.

Några av albumen och låtarna

U2:s första album, Boy, släpptes år 1980. Albumet toppade listorna på Irland och gav bandet ett internationellt skivkontrakt. Att albumet blev populärt berodde på soundet och texterna om andlighet och död, vilket stod i kontrast till den tidens mainstreampop. På gruppens tredje album, War, fanns singlarna New Year’s Day och Sunday Bloody Sunday som blev internationella storsäljare. På War handlar de flesta av låtarna om krig och fred men det finns även en religiös koppling. Bandets popularitet fortsatte att öka. Albumet Joshua Tree, som släpptes år 1987, sålde platina på bara 28 timmar, vilket är det snabbast sålda albumet i historien. Från och med då räknas U2 som ett av världens största rockband. Två av låtarna från albumet, With or without you samt I still haven’t found what I’m looking, for placerades sig högst upp på Billboard-listan.

Välgörenhet och budskap

U2 har alltid stått för viktiga budskap om fred och människors lika värde. När de 1986 gav sig ut på en turné i USA för att värva medlemmar till Amnesty blev det kända som bandet med ett samvete. De är ett band som är kända för att stödja organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och bekämpar AIDS och fattigdom.

Bandet är i högsta grad fortfarande aktuellt. Under 2019 har de återigen gjort en turné med namnet Joshua Tree. Det är ett band med mycket energi och budskap att se live. Så se till att ha lagat din mobil på https://www.gigamex.se/ innan du går på en konsert. När de år 2015 turnerade med Innocence + Experience Tour handlade många av budskapen och mellansnacken från Bono om den stora flyktingkatastrofen som pågick just då. En av de organisationer som bandet stödjer är War Child. De spelade på Live Aid år 1985 och Live 8 år 2005 för att bara nämna lite av vad de gör och har gjort.

Bandmedlemmar

De två mest kända medlemmarna i U2 är Bono och The Edge. Bono är sångaren och spelar bakgrundsgitarr. The Edge spelar gitarr, keyboard och lägger på bakgrundssång. Adam Clayton spelar bas och Larry Mullen Jr spelar trummor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Strong