Musik för barn

Musik är en stor del av många människors liv. Många av oss spelar något instrument eller sjunger medan andra helt enkelt bara tycker om att lyssna till musik. Inom musiken finns det många olika stilar. Klassisk, pop, rock och jazz är bara några att välja på bland det enorma utbudet. Musiken fungerar som en bra avkopplingsmetod för många människor och dessutom gör musiken en på gott humör ifall man skulle vara lite nedstämd. Vill man att ens barn skall komma i kontakt med musik tidigt går det bra redan då barnet ännu bara är ett foster. Fostret hör bra inne i mammans mage när man sjunger eller spelar hög musik. Detta gör, sedan då barnet är fött, att det redan har vant sig till ljud som musik. Det kan också ha en positiv lugnande effekt på barnet. Man märker ofta redan ganska tidigt huruvida musikintresserad barnet är. Små barn kan reagera på musik genom att börja röra på sig i form av dansrörelser. Lite äldre barn kanske börjar sjunga eller spela med i musiken.

Barn kan skapa egna instrument

Många barn älskar att skapa musik. Genom att låta barnen göra sin egen musik och sina egna instrument ger det utrymme för kreativitet och skapande. Det höjer barnets självförtroende när barnet märker att det själv lyckats skapa någonting som gett resultat och att det lett till något som uppskattas. Musik går att skapa på många olika sätt. Man behöver inte ha färdiga instrument utan det går bra att göra egna. Instrument med olika funktion kan skapas av till exempel flaskor, kastruller, burkar och mycket mera. Fantasin sätter inga gränser. Av tomma flaskor som man fyller med olika mängd vatten går det bra att göra till exempel en xylofon av. Genom att sedan blåsa i flaskan eller slå lätt på flaskan med en pinne, uppstår olika toner som skapar ljud. I samhället introduceras ofta musiken redan tidigt för barn. På dagvårdsenheterna brukar man ha musik- och rytmikstunder där barnen får sjunga, dansa och skapa musik. Det finns även institutioner och föreningar som ordnar musikverksamhet för barn i olika åldrar. I början kan det vara frågan om att man musicerar i grupp tillsammans med andra barn för att senare kanske göra det mera individuellt.

Börja spela ett instrument

Om barnet redan tidigt visar ett stort intresse för musik kan det löna sig att utveckla intresset. Det finns institutioner, musikskolor till vilka man kan göra en ansökan om en elevplats. Är det fråga om ett yngre barn börjar man ofta spela och sjunga i grupp. För nybörjare finns det till exempel gitarrgrupper där man tillsammans lär sig spela gitarr. När barnet blivit lite äldre kan man börja få privatlektioner i sitt huvudinstrument. För ett barn kan det vara svårt att veta vilket instrument det skall välja som huvudinstrument men man får ofta prova på flera olika innan man bestämmer sig. Det går också bra att byta instrument om man vill eller också ta lektioner i ett par olika huvudinstrument. Har barnet valt att börja lära sig spela gitarr kan gitarrmodellen Big Baby vara ett bra alternativ som första gitarr. Det är en enkel basmodell som är lätt att börja lära sig spela på. Gitarrens storlek bör alltid anpassas efter storleken på barnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Strong