Metallica

Redan 1981 när Lars Ulrich svarade på en annons om att gå med i ett band utan trummis såddes fröet till vad som idag är världens största hårdrocksband. Ulrich flyttade till USA för att gå i sin fars fotspår och bli tennisproffs men insåg sedan att det var musik han ville hålla på med. I och med att Ulrich svarade på annonsen träffade han James Hetfield, Dave Mustaine och Ron Mcgovney och bollen var i rullning. Innan första skivan Kill ’em all släpptes skulle Mustaine ha ersatts med Kirk Hammet och Mcgovney med Cliff Burton.

En vital 35-åring

När vi nu 2016 kan se Metallica i glatt uppträdande med skolinstrument på Jimmy Fallons talkshow har bandet precis släppt sitt tolfte studioalbum ”Hardwired…to Self-destruct”. Bandet fyller 35 år och har minst sagt haft en händelserik karriär. Samma år som den tredje skivan ”Master of Puppets” släpptes, 1986, förolyckades bandets basist Cliff Burton, när bandets turnébuss välte på en halkig väg utanför Ljungby i Småland. Metallica hade spelat i Stockholm och var på väg mot Köpenhamn. Bandet tog in en ny basist väldigt snabbt i Jason Newstead och två år senare hade man en ny skiva klar i ”…And Justice for All”.

25 år på toppen

Under 80-talet var Metallica insorterade under kategorin Thrash Metal. De ansågs vara en av de fyra stora inom genren. Men med ett nytt årtionde kom även en lite mjukare och mer kommersiell inriktning för bandet. Det självbetitlade albumet man släppte 1991 tog Metallica till nästa nivå i popularitet. Från den tiden har Metallica alltid varit om inte det största, så åtminstone bland de största hårdrocksbanden i världen. Dagens uppsättning består av Lars Ulrich, James Hetfield, Kirk Hammet och Robert Trujillo. Den sistnämnde blev bandets fjärde basist sedan Jason Newstead slutade 2001. Efter årets release påbörjas en världsturné och Sverige lär ha ett besök att vänta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Strong