Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest är en sångtävling som hålls varje år mellan flera olika länder som alla har skickat in ett bidrag för att få vara med. Oftast har detta bidrag röstats fram i en egen förberedande tävling i just det landet. I Sverige till exempel är det Melodifestivalen som korar fram den vinnare som kommer att få representera Sverige i tävlingen Eurovision Song Contest. Och då har Melodifestivalen även sina egna deltävlingar som en förberedelse för dess egen stora final. Varje deltävling hålls i en annan stad än den föregående deltävlingen, så det blir en folkfest spridd över hela landet. De som går vidare i dessa deltävlingar kommer sedan vidare till en stor final. Där koras då en vinnare fram som ska få tävla vidare med sin låt i den ännu större sångtävlingen Eurovision Song Contest. Denna stora internationella tävling har hållit på i 60 år, alltså sedan år 1955.

Regler att följa

Det finns naturligtvis en hel del regler att följa vid en sådan här stor tävling. Till exempel så måste de bidrag som framförs i tävlingen vara en helt ny låtar som inte har spelats tidigare på till exempel radio. Det finns även regler för hur många personer som får finnas på scenen under framträdandet och det är även strikt reglerat hur lång låten får vara. De som framför bidragen i tävlingen representerar varsitt land och den som sedan vinner hela tävlingen får då äran att ha finalen för Eurovision Song Contest i sitt eget hemland kommande år, alltså det landet som man representerade med sitt bidrag. Just nu är det till exempel klart med datum för finalen i Lissabon för Eurovision Song Contest 2018, då 2017 års vinnare Salvador Sobral med sin låt representerade Portugal. Som vanligt blir det varje år stora rubriker i media om huruvida rätt låt vann eller ej, oftast är vinklingen att fel låt vann. Det är nästan en lika stor del av traditionen som själva tävlingen i sig.

De svenska bidragen

Första gången Sverige var med i Eurovision Song Contest var år 1958, på den tiden var det inte Melodifestivalen som avgjorde vem som fick vara med för att representera Sverige, utan då avgjordes det av musikföreningen SKAP (Svenska Kompositörer av populärmusik). Men det var både första och sista gången som det beslutet fattades på ett annat sätt än genom en nationell uttagning. Första gången Sverige var med var det Alice Babs som representerade landet med låten Lilla Stjärna. Andra kända artister som har varit med är Lill-Babs år 1961, Monica Zetterlund år 1963 och Tommy Körberg år 1969. ABBA deltog (och vann) med sin populära låt Waterloo år 1974, andra kända artister som har varit med genom åren är bland andra Carola Häggkvist, Ted Gärdestad, Roger Pontare, Lena Philipsson och Martin Stenmarck. Ja, listan kan göras minst sagt lång. För de som väljer att framföra sina bidrag på engelska kan en proffsig översättningsbyrå behövas för att få till rätt känsla i låten. Andra väljer att framföra bidragen på svenska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Strong