ABBA – störst inom svensk musik

Det går knappast att tala om svensk musikexport utan att nämna ABBA, och det går att argumentera för att ABBA är den största musikgruppen någonsin i svensk musikhistoria. Sammanlagt har gruppen sålt mer än 400 miljoner album, vilket i alla fall utan tvekan gör gruppen till den största musikexporten Sverige någonsin har haft.

ABBA bestod som bekant av Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. Samtliga gruppmedlemmar hade haft musikaliska framgångar redan innan de bildade en grupp tillsammans, och Björn och Benny hade arbetat tillsammans som låtskrivare. Oberoende av varandra träffade de Agnetha och Anni-Frid, och blev två par ungefär samtidigt. Det föll sig sedan naturligt att Agnetha och Anni-Frid, som hade karriärer som solosångare, fick sjunga de låtar som Björn och Benny skrev. Tillsammans gjorde de två paren några mindre framträdanden under namnet Festfolket eller Fästfolket. År 1972 släppte de fyra en singel tillsammans för första gången, men då under namnet Björn & Benny, Agnetha & Frida. Detta namn behölls även för de kommande singlarna och det första albumet – namnet ABBA togs inte förrän 1974.

1280px-ABBA_Rotterdam_1979Det var också år 1974 som ABBA fick sitt stora genombrott internationellt. Redan innan dess hade gruppen börjat sälja bra i Sverige, då de hade deltagit i Melodifestivalen år 1973 med låten ”Ring ring (bara du slog en signal)”. Det var dock året efter, med bidraget ”Waterloo”, som ABBA vann Melodifestivalen och fick framföra sin låt i Eurovision-finalen. Som de flesta vet vann ABBA även finalen, och ”Waterloo” blev listetta i flera länder i Europa och klättrade till en sjätteplats i USA. ABBA var en av de förhandstippade favoriterna, och detta är något man ägnar sig åt än idag i Eurovision – att förutspå vinnaren och satsa pengar på vem som kommer att ta hem förstaplatsen. Om du tycker om spel i allmänhet, kan du förutom att spela på Eurovisionresultatet också gå in på Megalotto.com, där det finns mängder av olika lottospel.

ABBA följde upp framgången med ”Waterloo” ett och ett halvt år senare med ”SOS”, snart följd av ”Mamma Mia”, som blev en verklig hitlåt i Storbritannien. Även innan dess hade ABBA släppt ett flertal låtar som haft framgångar i flera europeiska länder, till exempel ”Honey Honey”, ”So Long” och ”I Do, I Do, I Do, I Do, I Do”. ABBA nådde höjden av sin karriär under den andra halvan av 1970-talet, då de släppte låtar som ”Money, Money, Money”, ”Dancing Queen”, ”Fernando” och ”Knowing Me, Knowing You”.

Det som slutligen gjorde att ABBA:s karriär tog slut var inte danande popularitet, utan interna problem i gruppen. Medlemmarna i ABBA var alla måna om sitt privatliv, något som var svårt att förena med att vara en av de mest populära popgrupperna i världen. Sannolikt var detta en av anledningarna till att de två äktenskapen i gruppen tog slut, vilket också innebar slutet för ABBA. Gruppen skildes åt efter den sista studioinspelningen år 1982.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Strong